Bomen

Wandel door de tijd langs bijzondere en markante bomen in Mariahoeve

Voor bewoners van alle leeftijden is het zinvol om te weten welke bomen er in de wijk staan en wat deze bomen zo bijzonder maakt. Deze kaart helpt de waarde van de bomen te laten zien en ze te ‘her’kennen aan de hand van de kleurpunten.

In de Haagse Bomen App ziet u de stadsbomen en monumentale bomen van Den Haag. Op deze Haagse Bomen app kunt u de straatbomen opzoeken. Naast deze app voor gemeentelijke straatbomen ontwikkelt Den Haag ook een bomen app waarin particulieren een boom kunnen plaatsen. Omdat de particuliere bomen in deze app nog niet te zien zijn, geeft het geen totaalbeeld van al het groen. Wel een aanzet om de bomen van de wijk op te zoeken en de belevingswaarde te ervaren.

Om de waarde van de bomen te leren kennen worden er instrumenten ontwikkeld.

I-tree maakt de financiële baten van bomen op de omgeving inzichtelijk. Afkoeling temperatuurverschil, luchtzuivering, zuurstof en de wateropvang wordt berekend door oa. de kroon van de boom te meten, niet ieder boom vangt even veel water op of kan dezelfde hoeveelheid stikstof zuiveren.

De Groene Baten Planner van het RIVM heeft berekend dat ‘Een hectare groen ± tussen de 50.000 en 100.000 euro aan maatschappelijke baten oplevert per jaar’. Mariahoeve kent 154 hectaren groen.

Verder zijn er verschillende apps en sites om Flora te determineren, dwz zoeken naar de naam en beschrijving van blad bloem.

Onderstaande bomenverzameling is nog in ontwikkeling.