wilgenkatje

Wilgenkatje

Zilvergrijs en zacht als fluweel hangen wilgenkatjes aan een Wilg. Het zijn de voortplantingsorganen van de wilg, waarbij elk minuscuul ‘pluisje’ één volwaardige bloem is!

Wilgenkatjes luiden de komst van de lente in en zijn dan ook voor heel wat vroege bijen, hommels, vlinders en andere insecten van levensbelang. Zo vroeg in het jaar is er niet zoveel nectar te verzamelen, want er staan nog maar weinig bloemen in bloei. Sommige soorten, zoals de grijze zandbij, kunnen zelfs niet overleven zonder het stuifmeel van de wilg om aan hun larven te voeren.

Wanneer je één wilgenkatje onder een vergrootglas legt, verschijnt er een prachtige bloemenzee voor je ogen. Of het mannelijke bloemen (met meeldraden) of vrouwelijke bloemen (met stampers) zijn, hangt af van boom tot boom – of van struik tot struik. Wilgen zijn tweehuizig: een boom heeft of mannelijke of vrouwelijke katjes. Ook met het blote oog kan je het verschil zien: vrouwelijke katjes zijn compacter, terwijl de mannelijke katjes opvallen door het overvloedige gele stuifmeel.

(bron: onzenatuur.be)

Dit delen:

Hubertine Langemeijer

voor meer info: zie ook www.KunstPost.n, www.LOOkatie364.nl en www.QuarantaineKunst.nl