walnoot

Walnoot

De walnoot is een multifunctionele boom. De boom levert niet alleen noten, maar ook het hout is waardevol. Er zijn sierrassen met prachtig ingesneden blad. In de openbare ruimte zijn voldoende plaatsen waar je de walnoot kunt planten.

Deze notenboom wordt niet vaak aangeplant omdat vallende noten schade aan auto’s kunnen veroorzaken, maar dat is allemaal koudwatervrees.

Voedselbos
Dat je walnoten heel goed kunt toepassen bewijst ervaring in bijvoorbeeld Zeeland en de Betuwe. Daar zijn dijken beplant met walnoten, of zijn de noten toegepast als wegbeplanting. Maar je kunt walnoten op meer plekken toepassen. Met de opkomst van voedselbossen, groeit ook de belangstelling voor de aanplant van walnoot in een gemengde beplanting.

Rassen
In Nederland worden zo’n 70 rassen van de walnoot gekweekt. Er zijn sierrassen met prachtige roodgekleurd blad, rassen met heel grote noten, of juist met heel kleine noten. Dat maakt de soort breed toepasbaar. In Italië en Frankrijk wordt walnoot vaak gecombineerd met hazelaar. Maar je kunt de soort ook mengen met andere boom- of struiksoorten.

Walnootbomen groeien het best op kleigrond tot goed vochthoudende niet te zure zandgrond.

Dit delen:

Hubertine Langemeijer

voor meer info: zie ook www.KunstPost.n, www.LOOkatie364.nl en www.QuarantaineKunst.nl