prunus

Prunus Japonica / Japanse Sierkers

Prunus serrulata ‘Kanzan’ behoort tot de bekendste en meest gebruikte Japanse sierkersen. Cultivar ‘Kanzan’ vormt een breed vaasvormige kroon die op latere leeftijd iets uitzakt met overhangende takken. Prunus serrulata ‘Kanzan’ wordt uiteindelijk 8-10 m hoog en kan een breedte bereiken van 5-8 meter.

De gladde bast is bruingrijs, twijgen roodbruin. Het jonge loof is bronskleurig en verschijnt gelijktijdig met de bloei. In de zomer kleurt het donkergroen met een iets blauwgroene onderzijde. De herfstkleur van ‘Kanzan’ is geel tot oranje. Het elliptische blad heeft een lang toegespitste bladtop en de bladrand is soms dubbel gezaagd.

Prunus serrulata ‘Kanzan’  bloeit uitbundig van eind april tot begin mei met gevulde zuiverroze bloemen. Deze zijn 3,5 – 4 cm in doorsnede en staan in dichte trossen van 2 – 5 bijeen. ‘Kanzan’ vormt slechts zelden vruchten.

De Prunus is in de jaren ’60 veel aangeplant vanwege de grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Voor wat betreft de zuurgraad is ze vrij tolerant (pH = 5.5 – 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon. Kan bij nachtvorst in april – mei schade oplopen.

Dit delen:

Hubertine Langemeijer

voor meer info: zie ook www.KunstPost.n, www.LOOkatie364.nl en www.QuarantaineKunst.nl